Boskalis Beach Cleanup Tour 2024

Samen met jou ruimt Stichting De Noordzee voor de elfde keer de hele Noordzeekust op. Je kunt je nu voorinschrijven voor een van de dertig etappes!

Ik doe mee!

Doe je mee?


Etappes

Zwerfafval in zee is een groot probleem. Uit ons onderzoek blijkt dat de Noordzee steeds schoner wordt, maar het probleem is nog lang niet opgelost. Alles wat je in het dagelijks leven gebruikt, kun je dan ook tegenkomen op het strand. Van piepschuim tot visnet; van snoepverpakking tot wattenstaafje. Om afval te bestrijden moet je het bij de bron aanpakken. Voor ons is opruimen een manier om aandacht te vragen voor het afvalprobleem, maar het echte doel is voorkomen dat afval überhaupt in de natuur terechtkomt.

Je kunt je binnenkort voorinschrijven voor de elfde editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour in 2024. Dan ruimen we met duizenden vrijwilligers in 30 etappes de héle Noordzeekust op. Sinds 2013 hebben we samen met 20.724 enthousiaste vrijwilligers al 109.639 kilo afval van de stranden gehaald. Doe jij volgend jaar ook mee?

Steun ons

Stichting De Noordzee is de enige onafhankelijke natuur-en milieuorganisatie die zich specifiek op de Noordzee richt. Het grootste natuurgebied van Nederland. Al ruim 40 jaar zijn wij dé maatschappelijke organisatie voor een schone en gezonde Noordzee. Samen met andere organisaties werken wij aan de bescherming en het duurzaam gebruik van de Noordzee, o.a. door dit jaar voor de tiende keer de Boskalis Beach Cleanup Tour te organiseren. Wij stellen het ontzettend op prijs als je met een eenmalige gift of een structurele donatie wilt bijdragen aan een schone en gezonde Noordzee!

Meer informatie over strandafval

Op het eerste gezicht lijkt het strand misschien schoon. Maar helaas ligt er eigenlijk altijd en overal afval op onze stranden. Gemiddeld vinden we 282 stukjes afval op honderd meter strand!

De meest gevonden soorten strandafval zijn vispluis, kleine en grotere stukjes plastic, doppen en snoepverpakkingen. Op toeristische stranden worden vooral veel sigarettenfilters gevonden. Maar let op: er zijn ook dingen die op afval lijken, maar gewoon bij het strand horen. Zoals zeewier, eieren van zeedieren en schelpen.

In onze toolkit leer je alles over wat je op het strand vindt.

Heb jij hart voor het strand?

Schrijf je in voor de maandelijkse ZEEmail van Stichting De Noordzee.

Word partner

Wil jouw bedrijf zich inzetten voor een schone en gezonde Noordzee door sponsor te worden van de Boskalis Beach Cleanup Tour 2024? Als sponsor maak je de Tour mogelijk. We vermelden je bedrijfsnaam en laten op onze socialemediakanalen zien wat voor verschil je maakt. We nemen je collega's mee op pad en vertellen ze over de plasticproblematiek en de oplossingen. En boven alles zorgen we voor een geweldig energieke en duurzame ervaring waar je als bedrijf trots op kan zijn.

Zo ondersteun je een goed doel dat zich inzet voor het grootste natuurgebied van Nederland: de Noordzee, en voor een onderwerp dat leeft onder Nederlanders: de plasticsoep. Afval kan je pas echt goed bestrijden, als je het bij de bron aanpakt. Voor ons is opruimen een manier om aandacht te vragen voor het afvalprobleem, maar het uiteindelijke doel is om te voorkomen dat afval überhaupt in de natuur terechtkomt. Doe je mee? Samen voor een schone en gezonde Noordzee!

plastic zak op het strand tussen het helmgras

Officieel strandafvalonderzoek

Stichting De Noordzee doet al meer dan twintig jaar officieel strandafvalonderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat. In februari 2021 publiceerden we een rapport waaruit blijkt dat de hoeveelheid afval op het strand significant daalt. Er ligt 27% minder afval op het strand dan tien jaar geleden. Aanpak bij de bron werkt! Laten we alles op alles zetten om de dalende trend voort te zetten en een einde te maken aan afval in de Noordzee.