Doppenkunst - The making of...

Datum: 06-09-2017

Met de Boskalis Beach Cleanup Tour zijn we dit jaar natuurlijk ook weer op de Wadden geweest. Tijdens etappe N6 op Vlieland is ons dagteam nog even gaan kijken naar de prachtige kunstwerken die hier op het eiland boven 6 jutbakken hangen. Door wie zijn ze gemaakt en waar komen toch al die doppen vandaan?

Op de foto: Zita Veugen & Merijn Hougee (dagteam Stichting De Noordzee op Vlieland tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour 2017)


"Het is begonnen met wandelen langs het strand en spullen meenemen in de hand," aldus Cily Bakker-Dijkstra. Geboren in Sneek en getrouwd met Marco die op Vlieland is geboren. Zelf woont ze nu alweer 20 jaar op het eiland, met inmiddels 2 kinderen: Tom (15) en Anna (13).

"Sinds 9 jaar jutten we met een oldtimer 4x4 Volvo uit Zweden. Zo kunnen we ook grote stukken hout meenemen, waar meubels van worden gemaakt, die we verkopen. Alle spullen worden gebrandmerkt met ons eigen 'Stukje Vlieland'-stempel. Zo heeft iemand een écht stukje Vlieland én wordt het strand ook nog eens mooi opgeruimd!"

 

Een jaar geleden kwam Karel Nouta van Ziltgetint bij Cily met de vraag of zij mee wilde doen met "het project van de jutbakken op Vlieland", aangeboden door Rivella. Karel was verantwoordelijk voor de houten omheining om de bak en of Cily doppenkunst kon maken, als schilderij voor erboven. "Ik had nog nooit zoiets gedaan maar zag 't wel zitten!"

 

Na contact te hebben gehad met Rivella, werd Cily gevraagd een proefvoorbeeld op te sturen. "Ik was op dat moment net bezig met een vliegengordijn van doppen, en had daarvoor al aardig wat doppen gejut. Op onze buitentafel maakte ik een zonsondergang van doppen en stuurde de foto op." Rivella bleek er zeer over te spreken en Cily kreeg de opdracht: maak 5 kunstwerken met doppen van het strand. 

Nadat Stichting De Noordzee klaar was met het doppenonderzoek, hebben we vervolgens al die 10.004 doppen naar Cily opgestuurd, die ruim 2300 deelnemers tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour 2016 hadden verzameld. "Na ze eerst allemaal op kleur te hebben gelegd, ben ik begonnen."

"Gelukkig hebben we boven een zolder met veel licht en ruimte, waar ik alles goed op de grond kon leggen." Zo begon Cily met veel inspiratie aan het eerste bord. Eén voor één de doppen uit de hand neergelegd in een vorm, maar na een foto van bovenaf kon je niet eens zien wat het was. 

"O jee", dacht ze, "dit moet echt anders.." Al snel maakte ze haar eerste schets op het bord en toen begon het pas ergens op te lijken.

 

 

Toen uiteindelijk de 5 borden klaar waren, heeft haar man Marco er prachtige lijsten van jukhout omheen gemaakt en hebben ze samen de doppen vast getackerd. Een tijdrovende klus: elk bord duurde meer een een uur.
"Omdat de luchtdruk van de tacker veel kracht had, gingen de doppen schuiven en dus hield ik ze vast. Maar omdat veel doppen al heel lang in zee of in de zon hadden gelegen, waren veel doppen hard en bros geworden en spatten sommigen door de druk uiteen. Dat werd met name bij het bord met de zee een probleem, want van die mooie auqua-blauwe doppen waren er niet zoveel. Ik heb het bord met de zee dan ook 5x opnieuw gedaan. Mijn dochter zei laatst nog: 'Weet je nog, mam, dat je soms niet eens tijd had om te koken!'" 

 


Al dat harde werken is niet voor niets geweest: het is een prachtig mooi project geworden met 5 borden die nu al bijna een jaar staan te pronken op de standovergangen op Vlieland. In december 2016 onthulde Doutzen Kroes de eerste jutbak. 

"Er worden nog steeds heel veel foto's van gemaakt", aldus Cily, "maar het mooiste van alles, is dat het de mensen simpelweg bewust maakt van wat er zoal aan afval op het strand gevonden wordt. En hopelijk motiveert het ze dan gelijk om een beetje mee te jutten!"

 

Wil je alle foto's bekijken van "Doppenkunst - The making of..", klik dan hier >

Voorinschrijving 2019 Foto's BBCT2018 Resultaten 2018 Nieuws

Samen voor een gezonde zee

Vind je de Beach Cleanup Tour ook belangrijk?
Ondersteun ons eenmalig met een kleine financiƫle bijdrage.
We kunnen je hulp goed gebruiken!

Draag nu bij!