Boskalis Beach Cleanup Tour sinds 2013

In de zomer van 2017 organiseert Stichting De Noordzee de Boskalis Beach Cleanup Tour voor de vijfde keer. Hieronder een korte terugblik op de voorgaande edities.

Terugblik: Boskalis Beach Cleanup Tour 2016

Boskalis Beach Cleanup Tour 2016

Een succesvolle Beach Cleanup Tour waarbij in totaal 2.320 deelnemers hebben geholpen met het ophalen van maar liefst 19.203 kilo afval van de Nederlandse Noordzeekust. De Beach Cleanup Tour en met name de afvalproblematiek in de Noordzee kreeg veel aandacht van lokale, regionale en landelijk media met een waarde van ruim 1.400.000,- euro.

De Beach Cleanup Tour 2016 was een succes dankzij de steun van grote en kleine partners. Naast hoofdsponsor Boskalis was het Wereld Natuur Fonds een grote partner en organiseerden we samen met de Gemeente Zandvoort de Feestelijke Afsluiting. Tijdens de tour zijn er een aantal bijzondere etappes geweest, zoals de e-Matching vrijgezellenetappe, de hondenetappe in samenwerking met Specific, de WNF-natuuretappe en de familie-etappe. Ook zijn etappes mogelijk gemaakt dankzij onze partners Royal ICH, Bek & Verburg. De Waddenetappes zijn volledig in samenwerking georganiseerd met onze partner Rivella. Daarnaast hebben de busmaatschappijen Connexxion, HTM en RET gezorgd voor vervoer terug naar de startlocatie en hebben we steun ontvangen van tientalen kustgemeentes en strandpaviljoens.

Bekijk de fotoalbums van de etappes op ons Flickr account

Boskalis Beach Cleanup Tour 2015

In 2015 hadden we een bijzonder deelnemersaantal: 2.015. Met deze grote groep vrijwilligers haalden we in totaal 11.555 kilo afval van de Noordzeekust. De mediawaarde was ruim €800.000,-. Resultaten waar we trots op zijn!

Behalve door de vele vrijwilligers werden we in 2015 ook geholpen door een heleboel grote en kleine partners. Naast hoofdsponsor Boskalis was het Wereld Natuur Fonds een grote partner en organiseerden we samen met Corona een Sunset Party na afloop van de laatste etappes. Ook alle kustgemeentes ondersteunden ons en tientallen strandpaviljoens openden de deuren voor de opruimers. Connexxion bracht alle deelnemers van de eind- naar startlocatie, een super service. En van Gansewinkel zorgde voor de verwerking en recycling van al het afval.

Boskalis Beach Cleanup Tour 2014

De tweede editie van de Beach Cleanup Tour was een groot succes! In 2014 haalden we drie keer zoveel afval van de Nederlandse stranden als in 2013, in totaal 20.078 kilo. We werden hierbij geholpen door 1.479 deelnemers. De Beach Cleanup Tour werd mede mogelijk gemaakt door verschillende bedrijven, strandpaviljoens en organisaties. 

Het gevonden afval bestond voor het grootste deel uit vistouwen en -netten, ballonnen met sierlinten en kleine stukjes plastic. Daarnaast is er een grote toename in de hoeveelheid doppen van plastic flessen waargenomen. Er zijn tijdens de Beach Cleanup Tour duizenden doppen verzameld waar een 2,5 meter hoog standbeeld van gemaakt is, genaamd 'Capman'. Op toeristische stranden werden vooral veel drank- en snoepverpakkingen, sigarettenpeuken en plastic tassen gevonden. Op niet-toeristische stranden vormden items uit de scheepvaart, zoals houten pallets, jerrycans, schoonmaakmiddelen en paraffine, het grootste deel van het afval.

Boskalis Beach Cleanup Tour 2013

In 2013 heeft een team van Stichting De Noordzee in augustus voor het eerst de héle Noordzeekust opgeruimd. In 24 dagen werd samen met 563 vrijwilligers in totaal 6590 kilo afval van het strand gehaald. Bij deze enorme uitdaging kregen we hulp van strandpaviljoens, gemeentes en jutters. Het opruimavontuur begon op 1 augustus in Cadzand en eindigde 350 kilometer noordelijker op het strand van Schiermonnikoog. 

Touwen en netten werden het meest gevonden. Naar schatting liggen er in totaal 514.500 stuks langs de Nederlandse kust. De vier andere meest gevonden afvalitems waren: stukjes plastic, peuken, plastic verpakkingen en ballonnen met sierlinten. 

Voorinschrijving 2018 Resultaten 2017 Nieuws Partners gezocht voor 2018