Plastic Fantastic doet mee aan de Boskalis Beach Cleanup Tour 2018

Datum: 20-07-2018

Elke kustgemeente een brug van afvalplastic

Een voetgangersbrug in een Zuid-Hollandse badplaats. Of de beschoeiing van de haven van één van de Waddeneilanden. Dit jaar start Plastic Fantastic samen met Stichting De Noordzee een pilot om te kijken of deze producten gemaakt kunnen worden van het afval dat wordt ingezameld tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour 2018. Dit jaar wordt gestart met de pilot en worden gemeenten benaderd met de vraag of ze geintereseerd zijn om mee te doen.

De Boskalis Beach Cleanup Tour wordt dit jaar voor de 6e keer georganiseerd en is een groot succes. Afgelopen jaar werd bijna 15.000 kilo afval van de Noordzeestranden verwijderd door meer dan 2700 vrijwilligers. Het merendeel is plastic en normaal gesproken komt dit in de verbrandingsoven terecht. Maar je kunt er ook een product van maken dat 40 jaar mee gaat, en daarna nóg negen keer gerecycled kan worden. Dat is precies wat Plastic Fantastic, samen met de kustgemeentes en verwerkingsbedrijf Save Plastics, wil gaan doen.

Win-win
Het inzamelen en scheiden van het plastic tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour kan worden betaald uit de opbrengsten van weg- en waterbouwproducten, die gemeentes toch al willen aanschaffen. Bram Peters van Plastic Fantastic: “We maken een lokaal product, van lokaal verzameld plastic. De hele operatie kan met gesloten beurzen plaatsvinden én zorgt ervoor dat vele kilo’s plastic een tweede leven krijgt.” Sebastiaan Verkade, projectleider van de Boskalis Beach Cleanup Tour bij Stichting De Noordzee, is enthousiast. “Al jaren zoeken wij naar manieren om het plastic afval dat wij opruimen van het strand een tweede leven te geven, met deze samenwerking kan dat.”

Pilot in 2018
Dit jaar wordt gestart met de pilot: Bij de kick-off op Schiermonnikoog op woensdag 1 augustus en op de afsluitingsdag van de Boskalis Beach Cleanup Tour in Zandvoort op woensdag 15 augustus is de mobiele verwerkingsfabriek van Plastic Fantastic aanwezig. Hiermee wordt het upcyclen ook écht zichtbaar en kunnen deelnemers hun steentje bijdragen. Ter plekke gevonden plastic wordt direct verwerkt en omgesmolten tot grondstof of zelfs tot een concreet product. Samen met de kustgemeenten worden toepassingen gezocht voor de verdwaalde grondstoffen. Iedereen is van harte uitgenodigd om op woensdag 15 augustus bij de feestelijke afsluiting aanwezig te zijn. 

Over Plastic Fantastic:
Plastic Fantastic zet zich in om afvalplastic te recyclen, zodat er minder in de verbrandingsovens terecht komt. Dat vinden zij zonde, er is immers met de juiste inzet van techniek en expertise nog zoveel van te maken. Met een groep entrepreneurs is een machine ontwikkeld, die lokaal afval kan verwerken in nieuwe producten.


Over Stichting De Noordzee:
Stichting De Noordzee is de natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee. De stichting streeft naar een gezonde zee vol vis en ander leven. Stichting De Noordzee is actief op de thema’s beschermde natuur, schone zee, duurzame visserij en natuurvriendelijke energie. Haar jaarlijkse schoonmaakactie, de Boskalis Beach Cleanup Tour, is mogelijk dankzij de steun van de hoofdsponsor en partners. Sinds de eerste editie in 2013 is er dankzij de hulp van 9.125 vrijwilligers in totaal 72.355 kilo afval, meer dan 10.000 volle vuilniszakken, van de Nederlandse stranden gehaald.

Voorinschrijving 2019 Foto's BBCT2018 Resultaten 2018 Nieuws

Samen voor een gezonde zee

Vind je de Beach Cleanup Tour ook belangrijk?
Ondersteun ons eenmalig met een kleine financiƫle bijdrage.
We kunnen je hulp goed gebruiken!

Draag nu bij!