FAQ

Wat leuk dat je meer wilt weten over de Boskals Beach Cleanup Tour! Hier vind je een overzicht van de veelgestelde vragen. 

 

Hoe kan het dat een etappe vol is?

Door de grote hoeveelheid enthousiaste deelnemers raken sommige etappes vol. Daardoor kan het helaas voorkomen dat je je niet meer kan aanmelden voor een specifieke etappe. Dat elke etappe een maximum capaciteit kent, heeft een reden.

We doen dit omdat we het erg belangrijk vinden dat het veilig en gezellig blijft op het strand. Dat betekent ten eerste dat we willen dat onze teamleiders en vrijwilligers het overzicht kunnen houden over de hele groep. Als het té druk is op het strand wordt het bovendien lastig om afval op te ruimen - en dat is toch waarvoor we op het strand zijn.

Gelukkig zijn er altijd nog wel etappes waar we je hulp heel goed kunnen gebruiken! Kijk vooral even naar de lijst van etappes. Misschien leer je nog wel een nieuw strand kennen! 

Wanneer iemand zich uitschrijft, verwerkt Eventbrite dit automatisch en zullen er weer tickets beschikbaar komen. 

Maken we tijdens de Beach Cleanup ook de duinen ook schoon?

Duinen zijn in veel gebieden beschermd natuurgebied, voor de aangroei van duinen of broedgebied voor vogels. Stichting De Noordzee respecteert deze regels. We weten uit ervaring dat er veel afval de duinen kan inwaaien en dat het vervelend is om het afval te laten liggen, maar denk dan aan bovenstaande. Per etappe zal de teamleider van de dag aangeven of je in de duinen mag lopen of niet. 


Moet ik zelf grijpers en handschoenen meenemen? 

Stichting De Noordzee zorgt iedere etappe voor genoeg vuilniszakken. Daarnaast zijn er een beperkt aantal grijpers, enkele vuilnisringen en handschoenen beschikbaar.
Onze ervaring is dat grijpers en vuilnisringen na een uur al zwaar worden en veel mensen de voorkeur hebben voor alleen het vasthouden van een zak.

Van de handschoenen nemen we ook niet veel mee, omdat we niet bij willen dragen aan nog meer afval en de ervaring leert dat de meeste deelnemers het prettiger vinden geen handschoenen aan te hebben. Maar weet je nu al van jezelf dat je graag handschoenen wilt gebruiken en je hebt een eigen paar, neem deze dan vooral mee. 

Goed om te weten is dat we bij elke etappe desinfectiemiddel meenemen, waarmee je je handen altijd tussendoor kunt "wassen". Vooral handig voordat je gaat lunchen!

 

Wat wordt er met al het opgehaalde afval gedaan; wordt dit gerecycled?

Stichting De Noordzee werkt samen met alle kustgemeenten en juttersverenigingen. Zij voeren het afval af. Het afval wordt gerecycled wanneer mogelijk. Voor recycling is het belangrijk dat het afval schoon en droog is. Met strandafval is dit vaak niet het geval. We zijn in gesprek met afvalverwerkers om meer inzicht te krijgen welk afval in aanmerking komt voor recycling.

 

Waarom gebruiken we tijdens de Beach Cleanup Tour plastic vuilniszakken voor het opruimen; zorgen we hiervoor niet voor nog meer afval?

De reden dat wij het afval in plastic zakken ophalen is van praktische aard. De afvalzakken zijn wel van recycled plastic. Om toch zoveel mogelijk afval te verzamelen in zo min mogelijk zakken, roepen we de deelnemers op om tijdens de etappe alleen volle zakken in te leveren, door tussentijds met elkaar halfvolle zakken over te gooien tot 1 volle zak.

 

Wanneer wegen we het afval? 

Stichting De Noordzee wil graag weten hoeveel kilo's afval we ophalen. De dagteams wegen het afval en zullen op de dag van iedere etappe laten weten hoe het afval gewogen wordt én hoe jij als deelnemer hierbij kunt helpen. Natuurlijk maken we aan het einde van iedere etappe bekend hoeveel afval we met z'n allen hebben verzameld.
De totale eindstand van de gehele Beach Cleanup Tour 2019 wordt bekendgemaakt op donderdag 15 augustus tijdens het eindfeest in Zandvoort. Ben jij daar ook bij? Meld je hier aan: klik!

 

Wat is paraffine en ruimen we dit ook op?

Paraffine is een uit aardoliefracties en bruinkoolteer verkregen mengsel. Het wordt voor allerlei toepassingen gebruikt, waaronder voor het maken van kaarsen en waxinelichtjes. Het is dan ook een wax-achtige substantie, wat kan lijken op brokken kaarsvet meestal geelwit van kleur.

Paraffine wordt vervoerd als droge of natte bulk over zee. Na het lossen van een lading paraffine in de haven, blijven er altijd restjes achter in de opslagtanks van het schip. De opslagtanks dienen te worden ontdaan van deze restjes paraffine, om het vervoer van een volgende vracht mogelijk te maken. Regelmatig wordt de achtergebleven paraffine in de opslagtanks van schepen geloosd op zee, in plaats van verwerking in de haven. Helaas is het lozen van paraffine in zee onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Paraffine is schadelijk voor zeedieren. Vooral voor vogels. Vogels zien het aan voor voedsel maar kunnen het niet verteren. Of het beschadigt hun verendek. Bovendien zijn de schoonmaakkosten voor het opruimen van paraffine resten die aanspoelen op het strand aanzienlijk. Paraffine hoort gewoon niet in zee of op het strand.

Let op: paraffine kan ook gevaarlijke stoffen bevatten.
Daarom ruimen we dit altijd op met handschoenen aan. Mochten we grote hoeveelheden paraffine tegenkomen, dan zal de dagteamleider van jouw etappe de gemeente hierover informeren.

 

Wat zijn pellets?

Plastic pellets zijn kleine plastic korrels die als grondstof worden gebruikt door de plasticindustrie. De industrie smelt de korrels om tot een eindproduct. Zowel bij de productie van de grondstof als het transport en de verwerking vindt verlies plaats. Pellets worden ook wel nurdles genoemd of zeemeerminnen tranen. Vogels zien de pellets aan voor visseneitjes en eindigen zo met een volle buik met plastic waardoor hun hongergevoel verdwijnt en kunnen uiteindelijk verhongeren. Onderzoek naar maaginhoud van Noordse Stormvogels toont aan dat pellets regelmatig in vogelmagen gevonden worden.

Tijdens strandafvalmonitoringen en schoonmaakacties zoals de Beach Cleanup Tour worden er regelmatig pellets gevonden. Tijdens de eindetappe vorig jaar lagen er kilometerslang pellets op de vloedlijn van het strand. Het opruimen van deze pellets is zeer kostbaar en eigenlijk onmogelijk.

Stichting De Noordzee heeft een coalitie gevormd met 13 andere NGO’s, genaamd Plastic Pellet Loss Coalition, om lekkage van plastic pellets te voorkomen door politieke lobby voor strikter beleid en het aanspreken van de industrie op haar verantwoordelijkheid om maatregelen te nemen.  

 

Wat zijn de meest gevonden afvalitems op het strand?

De top 10 van meest gevonden afvalitems op niet-toeristische stranden in periode 2004-2015 in Nederland:

 1. Plastic: Netten, touwen en vispluis
 2. Plastic: Kleine stukjes
 3. Plastic: Doppen
 4. Plastic: Snoep, chips & snackverpakkingen
 5. Plastic: Ballonnen
 6. Plastic: Kleine plastic zakjes
 7. Plastic: Zakken
 8. Plastic: Purschuim
 9. Plastic: Industriële plastics
 10. Plastic: Drankverpakkingen – plastic flessen

* Gemeten per 100m strand
* 184 monitoringen uitgevoerd in periode 2004 -2015
* Zie meer informatie in dit rapport 

 

Top 10 van de meest gevonden afvalitems op toeristische stranden in 2016 in Nederland:

 1. Plastic: Sigarettenfilters
 2. Plastic: Kleine plastic stukjes
 3. Plastic: Snoep- en snackverpakkingen en lolly stokjes
 4. Plastic: Plastic bestek, rietjes
 5. Bewerkt hout: IJsstokjes
 6. Plastic: Netten, touwen en vispluis
 7. Plastic: Doppen
 8. Plastic: Overig plastic
 9. Glas: Stukjes glas
 10. Plastic: Toiletartikelen o.a. luiers, tampons, maandverband

* Gemeten per 50m strand
* 17 monitoringen uitgevoerd in augustus & september 2016

 

Zijn er speciale activiteiten voor kinderen?

Op woensdag 14 augustus organiseren we de familiedag, waarbij we lopen van Wijk aan Zee naar Velsen Noord. Dit is een korte etappe van 3 km. Op deze dag zijn er speciale activiteiten voor kinderen. Wil je erbij zijn? Klik!

 

Gaan jullie volgend jaar weer een Beach Cleanup Tour organiseren?

Jazeker! Doe je dan weer mee?

Mocht je antwoord er niet tussen zitten en je hebt ook al bij de Praktische Informatie gekeken, stuur dan een mailtje naar beachcleanuptour@noordzee.nl.

 

 

Voorinschrijving 2020 NIEUWSBRIEF STICHTING DE NOORDZEE Foto's BBCT2019 RESULTATEN 2019 Nieuws

Samen voor een gezonde zee

Vind je de Beach Cleanup Tour ook belangrijk?
Ondersteun ons eenmalig met een kleine financiƫle bijdrage.
We kunnen je hulp goed gebruiken!

Draag nu bij!