"Wij doen mee omdat..." - In gesprek met Anthonita van Egmond

Datum: 15-08-2019

De komende weken gaan we in onze rubriek "Wij doen mee omdat..." in gesprek met partners en samenwerkingen van de Boskalis Beach Cleanup Tour. Vandaag zijn we in gesprek met Anthonita van Egmond, manager Communicatie bij SUEZ.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Anthonita van Egmond, manager Communicatie bij SUEZ. Wij willen laten zien dat afval waardevol is. Het is niet het einde maar juist het begin van iets nieuws. Die boodschap breng ik samen met mijn team onder de aandacht van verschillende doelgroepen, zoals (potentiële) medewerkers, journalisten, producenten, stakeholders.

Wat is jouw link met de Noordzee / plasticsoep?

Mijn man is bioloog en heeft een tijd gewerkt aan een onderzoek naar zeegras. Ik heb een paar keer geholpen bij het uitplanten van zeegras in de Waddenzee. Dat was heel leuk om te doen. Daardoor zag ik ook hoe mooi de zee en de zeebodem zijn. Hoeveel leven er in zit. En hoe bijzonder dat is. Dat hele systeem moeten wij mensen zo min mogelijk verstoren. Er zijn echt betere manieren om je plastic weg te gooien.

Wat wil jouw organisatie graag bereiken?

We willen mensen er bewust van maken dat afval waardevol is. Afval is niet het einde van iets. Het is niet zo dat je iets weggooit en dat het daarmee klaar is. Afval is juist het begin van iets nieuws. Wanneer we ons afval netjes scheiden, kunnen het gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Door te laten zien wat we allemaal kunnen maken van bijvoorbeeld gerecycled plastic, hopen we dat mensen nog bewuster keuzes maken over wat zij met hun afval doen. Zo maken we, in co-creatie met partners, al parkbankjes uit ketchupflessen, buggy’s uit yoghurtbakjes en gieters uit wasmiddelenflessen. We zien dat er in Nederland al heel veel gescheiden ingezameld en gerecycled wordt. En met de juiste voorlichting kunnen we samen nog meer bereiken. Daarom praten we ook met producenten om ervoor te zorgen dat verpakking recyclebaar worden. Of nog beter: van gerecycled materiaal worden gemaakt. Zo sparen we de grondstoffen van de aarde sparen voor de toekomst. 

Waarom doen jullie mee aan de Beach Cleanup Tour?

Iedereen heeft wel gehoord van de ‘plasticsoep’. Onze zeeën en oceanen worden overspoeld met (kunststof) afval en dat is een serieuze bedreiging voor ons bestaan. Bij SUEZ vinden we de bescherming van oceanen heel erg belangrijk. In 2017 lanceerden we, als onderdeel van World Oceans Day, het #suez4ocean-initiatief. Het doel van #suez4ocean is om kustlijnen, stranden en rivieroevers schoon te maken en zo te voorkomen dat afval de oceaan vervuilt. De Beach Cleanup Tour heeft dezelfde missie, en daar dragen wij graag aan bij!

Waarom moeten zoveel mogelijk mensen meedoen aan de Beach Cleanup Tour volgens jullie?

Om zoveel mogelijk mensen ervan bewust te maken dat we echt niet goed met de natuur omgaan. We moeten zuiniger zijn met wat we hebben. En vervuiling is echt heel zonde. Gelukkig kunnen we zelf best veel doen. We hopen dan ook dat dat is wat mensen meenemen na de tour. Een belangrijk verhaal dat zij weer door kunnen vertellen. Vervuiling van de oceanen begint op het land. Dus verminder je afval, en als je dan toch afval hebt, doe het in de juiste afvalbak, zodat we het afval weer kunnen recyclen! Zo kan iedereen een steentje bijdragen aan het voorkomen van de plasticsoep.

Voorinschrijving 2020 NIEUWSBRIEF STICHTING DE NOORDZEE Foto's BBCT2019 RESULTATEN 2019 Nieuws

Samen voor een gezonde zee

Vind je de Beach Cleanup Tour ook belangrijk?
Ondersteun ons eenmalig met een kleine financiƫle bijdrage.
We kunnen je hulp goed gebruiken!

Draag nu bij!