"Wij doen mee omdat..." - In gesprek met Bram Peters

Datum: 31-07-2019

De komende weken gaan we in onze rubriek "Wij doen mee omdat..." in gesprek met partners en samenwerkingen van de Boskalis Beach Cleanup Tour. Vandaag zijn we in gesprek met Bram Peters, co-founder bij Plastic Fantastic. Hieronder lees je het interview.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Bram Peters, medeoprichter van Plastic Fantastic (en directeur van Save Plastics). Plastic Fantastic is een coöperatie van bevlogen mensen die ervoor willen zorgen dat er nog iets nuttigs gebeurt met plastic afval. Zo helpen we bedrijven bij het optimaliseren van hun processen. Of helpen we gemeenten of festivals als Pinkpop en Mañana met het creëren van awareness van het plastic probleem. Om mensen bewust te maken van de problematiek en een mogelijke oplossing hebben wij onze ‘dream machine’ ontwikkeld. Een mobiele fabriek waar live plastic afval vermaalt, geëxtrudeerd en geperst kan worden tot nieuwe producten. Zo kunnen kinderen live zien, en meehelpen, aan het creëren van nieuwe producten van plastic afval. 

Wat is jouw link met de Noordzee / plasticsoep?

De zee bevat, net als regenwouden, een enorme biodiversiteit. Meer dan de helft van de CO2 die we uitstoten wordt opgenomen door de oceanen. Daarom zijn oceanen ook de longen van onze aarde. Zonder zee is er niks.
Volgens het WNF zwerven er meer dan 5 triljoen stukken plastic in de zee. Menselijke activiteiten hebben een enorme invloed op het zeeleven. Betere bescherming van de oceaan vind ik daarom cruciaal in de strijd tegen klimaatverandering.

Wat wil jouw organisatie graag bereiken?

Met onze organisatie willen wij een mogelijke oplossing bieden voor het groeiende plasticafvalprobleem. Onze ambitie is om zoveel mogelijk plastic uit de natuur halen en van de stookoven redden. Door er nieuwe producten van te maken besparen we op tropisch hardhout alternatieven en redden we het plastic van de verbranding. Daardoor stellen we de grondstof ook veilig voor latere recycling.
Op deze manier maken we gebruikte kunststof weer waardevol en zijn we op weg naar een wereld waar geen plastic afval meer bestaat. Zo maakt Plastic Fantastic de wereld van plastic circulair: geen afval maar producten.

Waarom doen jullie mee aan de Beach Cleanup Tour?

Het merendeel van het afval dat wordt gevonden tijdens de Beach Cleanup Tour is plastic. En plastic hoort niet thuis in de natuur, hier zorgt het voor veel problemen voor zowel dieren als mensen. Wij vinden het fantastisch dat Stichting De Noordzee en al haar vrijwilligers zich inzetten om iets te doen aan de vervuiling van de Nederlandse stranden en de Noordzee. Daarom dragen we graag bij aan dit mooie initiatief. 

Waarom moeten zoveel mogelijk mensen meedoen aan de Beach Cleanup Tour volgens jullie?

De Beach Cleanup Tour is een enorm mooi initiatief. En hoe meer mensen hieraan bijdragen, hoe minder afval de natuur vervuilt. Daarnaast vergroot een deelname ook het bewustzijn over hoeveel zooi we met zijn allen veroorzaken. Maar samen kunnen we bijdragen aan het schoonhouden van de Nederlandse stranden en de Noordzee!

Voorinschrijving 2020 NIEUWSBRIEF STICHTING DE NOORDZEE Foto's BBCT2019 RESULTATEN 2019 Nieuws

Samen voor een gezonde zee

Vind je de Beach Cleanup Tour ook belangrijk?
Ondersteun ons eenmalig met een kleine financiƫle bijdrage.
We kunnen je hulp goed gebruiken!

Draag nu bij!