Wij doen mee omdat... - in gesprek met de Europese Commissie en het Europese Parlement

Kun je jezelf kort voorstellen?

Wij zijn de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie en het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland. Je kunt ons vinden in het Huis van Europa in Den Haag. We zijn eigenlijk een soort spreekbuis van de EU in Nederland. Dit betekent dat we Nederlanders informeren over wat de EU doet, welke kansen zij biedt voor bijvoorbeeld studenten en ondernemers en daarnaast koppelen we aan Brussel terug waar Nederlanders zich zorgen over maken en wat zij belangrijk vinden.

Waarom doet EU mee met de Boskalis Beach Cleanup Tour?

De EU doet mee aan de Boskalis Beach Cleanup Tour omdat wij actie willen ondernemen voor een schoon milieu en een gezonde biodiversiteit. Klimaatverandering en milieuaantasting zetten de toekomst van Europa en de wereld op het spel. Om ook in de toekomst van onze mooie kust te genieten, moeten we nu actie ondernemen en bewust omgaan met onze leefwereld.

Wat zijn de belangrijkste duurzame doelen van de EU?

De EU streeft ernaar om van Europa tegen 2050 een klimaatneutraal continent te maken. Dit willen we bereiken met acties en doelen vastgesteld in de Europese Green Deal. Met het actieplan ‘Verontreiniging naar nul’ willen we de verontreiniging van lucht, water en bodem tot nul terugdringen. Zo is het gebruik van wegwerpplastic via vanaf juli 2021 niet meer toegestaan. Dit zal helpen om onze kusten schoon te houden. Ook gaan we EU-afvalwetgeving herzien om deze aan de beginselen van een schone en circulaire economie aan te passen. En we gaan normen voor waterkwaliteit in de rivieren en zeeën van de EU evalueren.

Waarom moeten mensen meedoen aan de Beach Cleanup Tour?

Als we willen blijven genieten van onze mooie kust en de biodiversiteit is het belangrijk dat we onze stranden schoon houden. Onze recreatie hoeft niet ten koste te gaan van onze zeeën en de dieren die daar leven. De Beach Cleanup is een goed moment om iets te doen aan dit probleem en daarbij mensen bewust maken dat we samen iets beter op onze leefomgeving moeten letten.

Wat zijn jullie tips voor een schone en gezonde Noordzee?

Zorg ervoor dat je niet onnodig veel spullen meeneemt naar het strand. Dan is de kans meteen kleiner dat je iets (on)bewust achterlaat. Investeer daarnaast in herbruikbare artikelen, zoals een waterfles, zodat je het weer mee naar huis neemt. Gebruik bakjes voor je eten i.p.v. aluminiumfolie of plastic zakjes, zo voorkom je dat het (per ongeluk) op het strand belandt. Rook je? Ook sigarettenpeuken vervuilen het water door de stoffen die ze meedragen. Zorg daarom dat je een draagbare asbak bij je hebt die je later bij de containers kunt legen. Last but not least: help af en toe mee opruimen zoals met de Beach Cleanup!