"Wij doen mee omdat..." - in gesprek met Henri van der Weide

De komende weken gaan we in onze rubriek "Wij doen mee omdat..." in gesprek met partners en samenwerkingen van de Boskalis Beach Cleanup Tour. Vandaag zijn we in gesprek met Henri van der Wide, beleidsadviseur milieu en veiligheid bij de Divisie Havenmeester bij Havenbedrijf Amsterdam. Hieronder lees je het interview.

Wie ben je en wat doe je?

Henri van der Weide, beleidsadviseur milieu en veiligheid bij de Divisie Havenmeester van Havenbedrijf Amsterdam; specifiek verantwoordelijk voor het dossier Schone Scheepvaart.

Wat is jouw link met de Noordzee / plasticsoep?

De Noordzee is de toegangspoort tot onze haven. Daarnaast is mijn persoonlijke link met de Noordzee, heel clich├ę, dat die in de toekomst nog net zo mooi en schoon moet zijn voor mijn kinderen en hun kinderen.

Wat wil jouw organisatie graag bereiken?

Wij hebben de ambitie om tot de duurzaamste havens van de wereld te behoren.

Waarom doen jullie mee aan de Beach Cleanup Tour?

Als gezegd is de Noordzee en de zee in zijn algemeenheid belangrijk als aan- en afvoerroute van goederen via de scheepvaart. Een veilige en schone toegang is belangrijk om de continuïteit van de maritieme sector ook in de toekomst te waarborgen.
Door mee te doen aan de Beach Cleanup Tour onderstrepen we dat de maritieme sector hier belang aan hecht. Ook zie ik het als een mogelijkheid om een misverstand te verduidelijken. Met de Beach Cleanup Tour ruimen we niet zozeer de rotzooi van de eigen sector op. Want afval van de scheepsvaart is een bron, maar zeker niet de hoofdoorzak voor troep op de stranden.

Waarom moeten zoveel mogelijk mensen meedoen aan de Beach Cleanup Tour volgens jullie?

Heel simpel, de zee is van ons allemaal, en we gebruiken de zee voor diverse doeleinden; daarnaast herbergt de zee zo veel diersoorten, die aan het begin staan van de voedselketen; een schone zee is dan ook in het belang van een ieder.