"Wij doen mee omdat..." - In gesprek met Ingvild Harkes

Datum: 16-05-2017

De komende weken gaan we in onze rubriek "Wij doen mee omdat..." in gesprek met partners en samenwerkingen van de Boskalis Beach Cleanup Tour. Vandaag zijn we in gesprek met Ingvild Harkes, oceanenexpert bij het Wereld Natuur Fonds.

 

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Ingvild Harkes (49) en ik werk als oceanenexpert bij het Wereld Natuur Fonds
Ik heb een achtergrond in culturele antropologie en milieukunde waarmee ik voornamelijk heb gewerkt in Afrika, Zuidoost Azië en de Nederlandse Cariben. Op dit moment ligt de focus van mijn werk op de Nederlandse natuur en kijk ik vooral naar hoe we de Noordzeenatuur weer kunnen herstellen en beter kunnen beschermen.

Wat is jouw link met de Noordzee / plastic soup?

In Zuidoost Azië heb ik gezien hoe vervuild zeeën en stranden kunnen worden van plastic. Zelfs de visserij wordt erdoor gehinderd. Ik ben sportduiker en werk ook in het WNF Noordzee team. Ons doel is een schone, gezonde Noordzee. Tijdens de Noordzee Expeditie heb ik gezien hoe mooi de natuur onder water is, dat willen we zo houden. Dus daarom ook: geen plastic in zee.

Wat wil jouw organisatie graag bereiken?

Het Wereld Natuur Fonds wil weer een gezonde Noordzee. Dat wil zeggen een Noordzee vol leven; met een hoge biodiversiteit. Daarvoor zijn beschermde gebieden nodig waar vis en andere zeedieren zich in alle rust kunnen voortplanten en kunnen opgroeien. Uiteindelijk willen we naar een zee waarin gebruik en bescherming in evenwicht zijn zodat wij, maar ook de generaties na ons ervan kunnen profiteren en genieten. Daarom werkt het WNF o.a. aan verduurzaming van de visserij, meer beschermde zeegebieden, herstel van schelpdierbanken en bescherming en herstel van haaien en roggen in de Noordzee.

Waarom doen jullie mee aan de Beach Cleanup?

De Noordzee is het grootste natuurgebied van Nederland. Er leven allerlei soorten vissen, van heel klein tot zelfs een enkele reuzenhaai. Maar ook zeezoogdieren zoals bruinvissen, witsnuitdolfijnen en zeehonden en soms duikt er zelfs walvis op! Ook al lijkt het vanaf de oppervlakte niet zo, onder de waterspiegel bevindt zich een fantastisch kleurrijk schouwspel. Het zeeleven wordt echter ook bedreigd door afval en plastic. Dit is een wereldwijd probleem, waar we ook aan werken. Maar als we iets voor onze eigen Noordzee en de kust kunnen doen, zullen we dat zeker niet laten. We hopen dat iedereen meedoet!

Waarom moeten zoveel mogelijk mensen meedoen aan de Beach Cleanup volgens jullie?

De meeste mensen en ook dieren hebben baat bij een schoon strand. Zwerfafval en vervuiling vanuit zee is iets dat zoveel mogelijk vermeden moet worden. Het Wereld Natuur Fonds zet zich daar graag voor in. Niet alleen elders in de wereld, maar ook hier, in onze eigen Noordzee. Wel hebben we de hulp nodig van zoveel mogelijk mensen. Alleen dan kunnen we onze doelen bereiken. En last but not least: omdat het heel erg leuk is!!

 

Wil je meelopen met de WNF-Beach Cleanup etappe op vrijdag 11 augustus van Hoek van Holland naar Monster? Meld je direct aan >

Voorinschrijving 2019 Foto's BBCT2018 Resultaten 2018 Nieuws

Samen voor een gezonde zee

Vind je de Beach Cleanup Tour ook belangrijk?
Ondersteun ons eenmalig met een kleine financiƫle bijdrage.
We kunnen je hulp goed gebruiken!

Draag nu bij!