"Wij doen mee omdat..." - In gesprek met Irene Kingma

Datum: 31-07-2018

De komende weken gaan we in onze rubriek "Wij doen mee omdat..." in gesprek met partners en samenwerkingen van de Boskalis Beach Cleanup Tour. Vandaag zijn we in gesprek met Irene Kingma, directeur van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging.

Wie ben je en wat doe je? 

Ik ben Irene Kingma, directeur van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging. Elasmobranch is de wetenschappelijke naam voor de groep van de haaien en roggen. De vereniging zet zich in voor duurzaam beheer en behoud van alle haaien- en roggensoorten die in onze wateren voorkomen. Daarnaast doen we veel aan onderzoek en educatie op het gebied van haaien.

Wat is jouw link met de Noordzee/ plasticsoep?

De Noordzee is een uniek ecosysteem waar nog altijd heel bijzonder diersoorten voorkomen zoals de reuzehaai, ’s werelds op een na grootste vissoort, die wel 11 meter lang kan worden en nog altijd voor onze kust wordt waargenomen. Helaas zetten allerlei menselijke activiteiten het leven in de Noordzee onder druk. Enerzijds door toenemende vervuiling en afval in zee, anderzijds door overbevissing. Ik werk al meer dan 12 jaar verduurzaming van visserij en vermindering van bijvangsten.

Wat wil jouw organisatie graag bereiken?

Haaien en roggen horen in de Noordzee, ze zijn er altijd geweest, van kleine hondshaaien van net 6o cm tot vleten van meer dan 2 meter. Wat wij hopen te bereiken is dat er voor de soorten waar het slecht mee gaat harde maatregelen worden genomen om te zorgen dat ze zich hier weer kunnen herstellen en voor de soorten waar het goed mee gaat beheerafspraken worden gemaakt die hen voor de toekomst hier behouden.

Waarom doen jullie mee aan de Beach Cleanup?

Omdat een gezonde zee op alle fronten onze hulp nodig heeft. Terugdringen van plastic en ander vuil is minstens zo belangrijk als overbevissing stoppen. Daarom willen wij tijdens de etappe stilstaan bij deze andere grote bedreiging voor de Noordzee en sluiten we de etappe af met korren in de branding zodat alle deelnemers kunnen zien hoeveel leven er wel niet is in zee.

Waarom moeten zoveel mogelijk mensen meedoen aan de Beach Cleanup volgens jullie?

Onlangs organiseerden wij een vertoning van de documentaire Racing Extinction over de enorme schade die de mens wereldwijd aanricht aan de natuur. Uit deze film komt de oproep ‘start with one thing’ oftewel: doe iets, hoe klein ook. We kunnen niet langer toekijken hoe de biodiversiteit wereldwijd achteruit holt. Ik vind geweldig dat er zo veel mensen met de Cleanup meedoen en het is dan ook een eer dat wij deze etappe mogen adopteren.

Toolkit voor een schoon strand Acties zomer 2020 Geen Tour in 2020 NIEUWSBRIEF RESULTATEN 2019 Foto's BBCT2019

Samen voor een gezonde zee

Vind je de Beach Cleanup Tour ook belangrijk?
Ondersteun ons eenmalig met een kleine financiƫle bijdrage.
We kunnen je hulp goed gebruiken!

Draag nu bij!