"Wij doen mee omdat..." - In gesprek met Sabine Zwiers

Datum: 08-05-2018

De komende weken gaan we in onze rubriek "Wij doen mee omdat..." in gesprek met partners en samenwerkingen van de Boskalis Beach Cleanup Tour. Vandaag zijn we in gesprek met Sabine Zwiers, campaigner bij het International Fund for Animal Welfare (IFAW).

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Sabine Zwiers en werk als campaigner bij het International Fund for Animal Welfare (IFAW). De bescherming van walvissen is een van de belangrijkste onderwerpen waar ik me mee bezighoud, samen met onze partnerorganisatie SOS Dolfijn. Mijn achtergrond is internationaal recht/ mensenrechten. De overstap naar de bescherming van dieren was voor mij een heel logische. Dit staat nog in de kinderschoenen, terwijl zoveel wilde dieren worden bedreigd. Daar zet ik me graag voor in!

Wat is jouw link met de Noordzee/ plastic soup?

Bij de Noordzee houd ik er vooral van om vogels, bruinvissen en zeehonden te spotten. En niets zo ontspannend als een wandeling over het strand. De natuur onder water is prachtig. Daar geniet ik van bij snorkelen of duiken. Dan zie je helaas ook allerlei plastic drijven en afval op de bodem liggen, dat het leven in en op de zee direct bedreigt. Op een manier die we nog maar nauwelijks beginnen te begrijpen. Het is belangrijk dat we het afval nu opruimen en zeker niet verder laten vergaan tot microplastic.

Wat wil jouw organisatie graag bereiken?

Het IFAW zet zich wereldwijd in om dieren te redden en de gebieden waar ze thuis horen te beschermen. Vervuiling in de zee bedreigt walvissen en dolfijnen in hun voortbestaan. We vragen niet alleen om de zichtbare vervuiling aan te pakken, zoals plastic en visnetten, maar ook de onzichtbare: onderwaterlawaai. Onze documentaire over dit onderwerp ‘Sonic Sea’ won vorig jaar twee Emmy awards.
Veel mensen beseffen niet dat olie- en gaswinning op zee, scheepvaart, oefeningen door de marine met sonar en het bouwen van windmolenparken enorm veel herrie maken. Geluid onder water verspreidt zich vier keer sneller en draagt veel verder dan op land. Schepen worden op 1,5 kilometer diepte nog steeds gehoord. Walvisachtigen zijn van hun gehoor afhankelijk om voedsel te zoeken, te navigeren en met elkaar te communiceren. Door de herrie worden ze verdreven uit hun leefgebieden, of kunnen ze hun prooi en elkaar niet meer vinden. Het IFAW vraagt regeringen en bedrijven om het geluid onder water drastisch te verminderen. Dit kan onder meer door het toepassen van geluidsarme bouwtechnieken, langzamer varen, efficiëntere scheepsbouw en het creëren van beschermde zeegebieden en walvisreservaten.

Waarom doen jullie mee aan de Beach Cleanup?

Initiatieven als de Beach Cleanup zijn heel belangrijk en gelukkig komen er wereldwijd steeds meer opruimacties. Door onze stranden schoon te houden voorkomen we dat de dieren die daar leven slachtoffer worden van vervuiling én dat het afval in zee terechtkomt en zich verder verspreidt over de oceanen.
Internationale bescherming van zeedieren begint bij huis, in onze eigen Noordzee. Zeedieren zoals dolfijnen en walvissen houden zich niet aan landsgrenzen, net als vervuiling. Als Nederland hebben we de verantwoordelijkheid om te helpen dit internationale probleem op te lossen. Alles wat wij hier kunnen doen helpt mee.

Waarom moeten zoveel mogelijk mensen meedoen aan de Beach Cleanup volgens jullie?

Hoe meer mensen meedoen, hoe meer we kunnen opruimen. Hoe minder afval in zee terechtkomt, hoe minder de dieren er last van hebben! En het laat zien hoe belangrijk Nederlanders het vinden dat het afvalprobleem wordt aangepakt. Een boodschap voor andere mensen om bewuster met afval om te gaan, voor beleidsmakers om maatregelen te nemen en voor andere landen om het voorbeeld te volgen.

Wij zorgen voor een gezellige dag. SOS Dolfijn zal met haar educatieve walvisziekenhuis bij paviljoen Sport in Wassenaar staan om alle vragen over walvissen in de Noordzee te beantwoorden.

 

Voorinschrijving 2019 Foto's BBCT2018 Resultaten 2018 Nieuws

Samen voor een gezonde zee

Vind je de Beach Cleanup Tour ook belangrijk?
Ondersteun ons eenmalig met een kleine financiƫle bijdrage.
We kunnen je hulp goed gebruiken!

Draag nu bij!