"Wij doen mee omdat..." In gesprek met Sanne de Vleeschhouwer

Datum: 05-06-2019

De komende weken gaan we in onze rubriek "Wij doen mee omdat..." in gesprek met partners en samenwerkingen van de Boskalis Beach Cleanup Tour. Vandaag zijn we in gesprek met Sanne de Vleeschhouwer, Innovation Manager bij Netherlands Maritime Technology.

Foto door Ineke Boeter. Links: projectleider Scheepvaart Mara Francken. Rechts: Sanne de Vleeschhouwer. 

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Sanne de Vleeschhouwer, 32 jaar en werkzaam als Innovation Manager bij Netherlands Maritime Technology, de brancheorganisatie van scheepswerven en maritieme toeleveranciers.

In mijn functie als projectmanager spreek ik dagelijks innovatieve bedrijven die oplossingen in huis hebben om schepen nog slimmer en duurzamer te maken. Bijvoorbeeld het gebruik van alternatieve brandstoffen en lichtgewicht materialen, maar ook windvoortstuwing of apparatuur aan boord om het vaargedrag aan te passen. Wij zetten ons in die oplossingen nog sneller toegepast te krijgen.

Wat is jouw link met de Noordzee / plasticsoep?
Ken je dat nummer van Splitsing? “Geef me wind en zeilen. Geef me zon en Noordzee.” Dat gevoel van thuis en vrijheid is voor mij verbonden aan de Noordzee. In de zomer, als de warmte in de stad hangt, ga ik graag naar het strand om uit te waaien en af te koelen. In de winter ga ik er naartoe om mijn gedachten te verzetten.

Wat wil jouw organisatie graag bereiken?
Dankzij deelname aan de Beach Cleanup steken wij letterlijk onze handen uit de mouwen voor een schoon strand en een schone Noordzee. Een schone zee is erg belangrijk voor het milieu en ook voor de maritieme sector zelf. Zo kan een plastic zak in het water het koelwater blokkeren en richt een stuk touw in de schroef grote schade aan. Op 13 augustus 2019 is een speciale Maritieme Etappe tussen Wassenaar en Noordwijk. Wij roepen onze leden op om mee te lopen, zodat we samen, terwijl we netwerken, het belang van duurzaamheid nog eens onder de aandacht brengen en stil staan bij een schone zee (figuurlijk gesproken, natuurlijk 😉).

Waarom doen jullie mee aan de Beach Cleanup Tour?
Onze organisatie is net als Stichting de Noordzee partner in Platform Schone Scheepvaart. Het doel van het Platform Schone Scheepvaart is het reduceren van emissies van schepen op een wijze die de concurrentiepositie en bedrijfsvoering van de Nederlandse maritieme sector ten goede komt of niet schaadt. Het uitgangspunt van het platform is dat milieu en economie samen kunnen en moeten gaan.

Waarom moeten zoveel mogelijk mensen meedoen aan de Beach Cleanup volgens jullie?
Ik heb nu drie edities meegelopen. Ik vond het hartstikke leuk om uit te waaien, praktisch bezig te zijn, mensen te spreken en zo ook meer te weten te komen over onze Noordzee en de Nederlandse stranden. Mijn ervaring is bovendien, dat je je na een dag strand, nog meer bewust bent van de impact die kleine dingen op het milieu kunnen hebben. Zo zal ik bijvoorbeeld nooit meer een ballon los laten in de open lucht, nadat ik zelf meerdere touwtjes heb opgeruimd en gezien heb hoe desastreus die kunnen zijn voor de vogels.

 

Voorinschrijving 2020 NIEUWSBRIEF STICHTING DE NOORDZEE Foto's BBCT2019 RESULTATEN 2019 Nieuws

Samen voor een gezonde zee

Vind je de Beach Cleanup Tour ook belangrijk?
Ondersteun ons eenmalig met een kleine financiële bijdrage.
We kunnen je hulp goed gebruiken!

Draag nu bij!