"Wij doen mee omdat..." - in gesprek met Sportvisserij Nederland

Sportvisserij Nederland heeft onlangs de campagne Vang5 gelanceerd. Met deze langlopende, multimediale campagne vragen ze elke sportvisser hun visstek schoon achter te laten. Onno Terlouw, hoofd communicatie bij Sportvisserij Nederland, vertelt.

“Het principe van Vang5 is eenvoudig. Neem vijf minuten de tijd om het zwerfafval rond je visplek op te ruimen. Of raap minimaal vijf dingen op. Met de campagne willen we bij iedereen die vist - jong en oud, van gelegenheidsvisser tot fanatieke sportvisser - bereiken. Het idee (Take5) komt uit Engeland en Amerika. Liever goed gejat dan slecht bedacht, toch?”

Grote impact

Vissen die de microplastics binnenkrijgen, kunnen doodgaan. Dieren die vissen eten op hun beurt ook. Vissen, vogels en andere dieren in en rond het water kunnen bovendien verstrikt raken in afgedankte of verloren netten, visdraad en touwen. Zwerfafval wordt veroorzaakt door de mens. Cynisch genoeg is het ook één van de grootste bedreigingen voor de gezondheid van de mens. Immers, de mens die vis eet krijgt microplastics zelf binnen. Bovendien gaat de sterfte van vissen en andere diersoorten ten koste van de biodiversiteit. En dat is op langere termijn funest voor het milieu – en dus voor de mens.

“Wij geloven dat sportvissers een enorm verschil kunnen maken als het gaat om zwerfafvalbestrijding. Ongeveer 1,7 miljoen mensen vissen één of meerdere keren per jaar. Op zee, aan binnenwateren en bij kleine plasjes. Wij hebben nu om en nabij de 650.000 leden. En we groeien enorm. In het coronajaar zijn er 100.000 mensen lid geworden. Als al die mensen vijf minuten opruimen, of vijf stuks zwerfafval rapen, is de impact enorm. We hebben het hier ook over een groep mensen die vaak langere tijd in de natuur doorbrengt en behoorlijk gemotiveerd is om op te ruimen. Daarnaast komen ze op plekken, bijvoorbeeld in de uiterwaarden tussen het riet, waar een wandelaar niet komt,” legt Onno uit.

Wij organiseren zelf evenementen, denk aan de Zomerviskaravaan, viswedstrijden en vislessen op basisscholen en Vang5 wordt daar vast onderdeel van. Na elk evenement gaan we met alle deelnemers opruimen. We willen écht laten zien hoe belangrijk schone viswateren en oevers zijn. En voor de toekomst is het enorm belangrijk om het bij kinderen tussen de oren te krijgen hoe belangrijk het is om je visstek schoon te houden.”

Samenwerking belangrijk

“Vissen is een bijzondere bezigheid. Er zijn enorm veel verschillende disciplines met voor ieder wat wils. Je bent buiten, deelt ervaringen, verwondert je over de natuur en maakt mooie herinneringen.

Uitzicht op zwerfafval, hoort niet in dat plaatje. Opruimen is een kleine moeite. Wij willen iedereen overhalen dat kleine, belangrijke laatste stapje tijdens een dagje vissen te nemen. We werken dan ook samen met onze zeven regionale federaties en ruim 700 lokale hengelsportverenigingen

Wij doen dit jaar voor het eerst mee aan de Beach Cleanup Tour om verschillende redenen. Er zijn veel sportvissers die ook vanaf het strand en pieren vissen die ook graag een steentje willen bijdragen aan schone stranden. De Tour is een hele goede en bewezen organisatie met doelstellingen en activiteiten die die wij volledig omarmen. Wij roepen dan ook zo veel mogelijk zeesportvissers op om zich op te geven voor de Tour, zelf afval op te gaan ruimen, kennis te maken met de Vang5 campagne en ook om promotie en informatie te verschaffen over het loodvrijvissen.

Kijk voor meer informatie over Vang5.nl. Meer informatie over de activiteiten van Sportvisserij Nederland vind je op hun website.