Zaterdag is het tijd voor de Filter Challenge in Scheveningen

Datum: 08-08-2017

Stichting De Noordzee en TrashureHunt organiseren komende zaterdag de Filter Challenge tijdens de etappe Scheveningen – Wassenaar van de Boskalis Beach Cleanup Tour en vragen op deze manier aandacht voor de sigarettenfilter vervuiling op de Nederlandse stranden

Op zaterdag 12 augustus organiseert Stichting De Noordzee een bijzondere etappe, The Filter Challenge. Tijdens deze etappe zijn 200 vrijwilligers aanwezig. Er wordt een wedstrijd georganiseerd met een groep van lokale surfers en 40 deelnemers die onderverdeeld worden in twee teams die met elkaar gaan strijden. Het team dat de meeste sigarettenfilters opruimt over het parcours van 500 meter Schevenings strand wint. Op deze manier willen we aandacht vragen voor het afvalprobleem en de vervuiling door sigarettenfilters. 

Inschatting is dat er ongeveer 4,5 triljoen sigarettenfilters jaarlijks ongewenst in het milieu terecht komen (Surfrider Foundation, 2016). Sigarettenfilters behoren daarom tot de top 3 meest gevonden afvalitems op toeristische stranden wereldwijd. Per jaar worden er tijdens strandschoonmaak acties wereldwijd jaarlijks meer dan 2 miljoen sigarettenfilters opgeruimd. Ook in Nederland worden er veel sigarettenfilters op het strand gevonden. Vorig jaar zijn 17 strandafval monitoringen uitgevoerd door Stichting De Noordzee op toeristische stranden. Per 50m strand zijn er gemiddeld 113 sigarettenfilters gevonden en was het meest gevonden item (57% van het totaal aantal gevonden items). Tijdens de zomeropruimactie van TrashureHunt zijn er alleen al dit jaar 16.183 sigaretten filters gevonden op het strand van Scheveningen.

Sigarettenfilters zijn schadelijk voor het milieu en dragen bij aan de plastic soup. Filters bestaan voor 95 procent uit cellulose acetaat (plastic) en bevatten chemische stoffen. Een sigarettenfilter kan tot wel 8 liter water vervuilen. Daarnaast kunnen filters aangezien voor voedsel en kunnen schadelijk zijn voor zeezoogdieren, vogels en vissen.

Sigarettenfilters horen niet in zee of op het strand.

Met deze etappe wil Stichting De Noordzee aandacht vragen voor de sigarettenfilter vervuiling op de Nederlandse stranden en roept strandbezoekers op om sigarettenfilters netjes in de asbak te gooien voor een schoon strand en een gezonde zee.

Voorinschrijving 2019 Foto's BBCT2018 Resultaten 2018 Nieuws

Samen voor een gezonde zee

Vind je de Beach Cleanup Tour ook belangrijk?
Ondersteun ons eenmalig met een kleine financiƫle bijdrage.
We kunnen je hulp goed gebruiken!

Draag nu bij!