"Wij doen mee omdat..." In gesprek met La Trappe

Kun je jezelf kort voorstellen?

La Trappe Trappist is authentiek Nederlands trappistenbier uit Berkel-Enschot. Het wordt sinds 1884 gebrouwen binnen de muren van Abdij Koningshoeven. Dit gebeurt nog altijd onder toezicht en verantwoordelijkheid van trappistenmonniken. De monniken leven volgens het vaste ritme van 8 uur bidden, 8 uur werken en 8 uur rusten. Dag in, dag uit. Jaar in, jaar uit. Dit doen ze zoveel mogelijk in stilte, wat zorgt voor focus en aandacht voor de dingen die ze doen. Zoals hun missie om de wereld mooier achter te laten dan we hem gekregen hebben en daarmee goede doelen te steunen die bij deze missie passen.

Waarom doet La Trappe mee met de Boskalis Beach Cleanup Tour?

La Trappe houdt zich al jaren bezig met de manier waarop wij de wereld achterlaten voor toekomstige generaties. Water speelt hierin een belangrijke rol; er is tenslotte veel water nodig om bier te brouwen. Vanuit deze visie steunen wij Stichting de Noordzee om meer bekendheid te krijgen voor het belang van stilte in de Noordzee. Hieruit is ook het idee ontstaan om met ons personeel en salesklanten zelf een steentje bij te dragen door mee te doen aan de Beach Cleanup.

Wat zijn de belangrijkste duurzame doelen van La Trappe?

De broeders van Abdij Koningshoeven ontwikkelden een biologische waterzuivering samen met Waterschap de Dommel. Het is de eerste Nederlandse zuiveringsinstallatie die op basis van tropische planten en micro-organismen afvalwater zuivert en elke druppel hergebruikt.

Dit afvalwater is afkomstig van de abdij en de, op het terrein gevestigde, bierbrouwerij. Het gezuiverde water wordt direct hergebruikt om verdroging van de gronden rondom de abdij tegen te gaan. Later zal het water ook worden aangewend als spoelwater voor de flessen in de brouwerij. Al het water blijft zo op de Koningshoeven en daarmee is de kringloop perfect gesloten.

Waarom moeten mensen meedoen aan de Beach Cleanup Tour?

La Trappe Trappist wil altijd iets terugdoen voor de natuur. Hier wordt op dagelijkse basis rekening mee gehouden op het terrein van de abdij en de brouwerij maar een extra helpende hand uitsteken is nooit verkeerd. Een dag de handen uit de mouwen steken met zijn allen heeft al een enorm groot resultaat en dit is waarom La Trappe iedereen aanmoedigt om mee te helpen, alle kleine beetjes helpen.

Wat zijn jullie tips voor een schone en gezonde Noordzee?
Er zijn heel veel kleine dingen die je kan doen om de zee een stukje gezonder en schoner te houden. Denk hierbij aan:

    • Het gebruiken van een herbruikbare drinkfles, zo vermijden we het gebruik van single-use plastic.
    • Neem een tasje mee voor je afval als je naar het strand gaat, zo kan je makkelijk je afval in een keer weggooien.
    • Koop vis bij een gecertificeerde visboer.