"Wij doen mee omdat..." - in gesprek met PULLKA

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Diederik Veerman en dit jaar heb ik PULLKA ontwikkeld: een nieuwe workout die zeer geschikt is voor de Nederlandse stranden. De outdoor training is gebaseerd op het oudste transportmiddel van de mens: de slee. In feite is PULLKA wandelen met weerstand. Door meer zand in de slee te doen, train je op natuurlijke wijze je volledige lichaam. En omdat PULLKA altijd in de natuur plaatsvindt, kom je als deelnemer mentaal tot rust. De slee heeft nog een belangrijke andere functie; we gebruiken het tijdens de workout tevens als ‘glijdende prullenbak’; afval dat we op het strand tegenkomen, gooien we direct in de slee en nemen we mee!

Wat is jouw link met de Noordzee / plastic soup?

Als Zeeuw ben ik opgegroeid bij de Noordzee en het strand. Als jongetje bouwde ik er ontelbare zandkastelen, als puber werkte ik jaren in een strandtent, en als wielrenner beukte ik het liefst tegenwind over de duinen. Door studie, reizen en werk kreeg ik – naast de liefde voor - ook inzicht in de kracht en kwetsbaarheid van de Noordzee. Ze brengt ons welvaart en plezier, maar de mate van vervuiling is ook fors. Daarom is het zo goed dat er initiatieven als de Beach Cleanup Tour zijn.

Wat wil jouw organisatie graag bereiken?

Met PULLKA wil ik individuen, organisaties en de natuur gezonder maken. De laatste jaren is er veel wetenschappelijk bewijs verschenen voor het positieve effect van buiten zijn voor mensen. Actief buiten zijn levert zoveel op: een betere gezondheid, minder stress, meer creativiteit, betere samenwerking… En de kustzones scoren nog hoger dan andere natuurgebieden! Via PULLKA wil ik mensen en organisaties meenemen in de mooiste, grootste en gezondste sportschool van Nederland, namelijk het strand en de duinen. Om fitter en meer ontspannen te worden én tegelijkertijd het kustgebied schoner te maken.

Waarom doen je mee aan de Beach Cleanup?

Het is fantastisch om met PULLKA bij te dragen aan zo’n belangrijk en gezamenlijk doel: het schoner maken van ons waardevolle kustgebied. Dat de deelnemers aan de sportieve PULLKA Beach Cleanup etappe zelf ook gezonder en fitter worden is een prachtige bijkomstigheid.

Waarom moeten zoveel mogelijk mensen meedoen aan de Beach Cleanup volgens jou?

In mijn ogen laat de Beach Cleanup heel krachtig zien wat er gebeurt als duizenden mensen zich samen inzetten voor een gemeenschappelijk, hoger doel. Het toont aan dat we nooit bij de pakken neer mogen zitten of enkel met een boos vingertje naar anderen moeten wijzen. Nee, door de handen uit de mouwen te steken pakken we een complex probleem concreet aan en geven we een duidelijk signaal af naar andere stakeholders: tot hier en niet verder! Het is heel inspirerend om onderdeel van deze grotere beweging te zijn.