Ecologiedagen in de Tour 2022

De meeste mensen kennen de Noordzee vooral door het strand en de duinen. Maar de Noordzee zelf kan met haar grijze water ongrijpbaar, donker en ver weg zijn. Terwijl zij een schat aan kleurrijke planten, verrassende vissen en prachtige zeezoogdieren herbergt, ónder het wateroppervlak. Tijdens de Tour van dit jaar nemen we op een aantal etappes een ‘Duik in het diepe’, mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Tijdens vier ecologiedagen nemen we je mee in een reis door de bijzondere onderwaterwereld van onze Noordzee. Ecologen van Stichting De Noordzee zijn aanwezig samen met experts van andere organisaties om je te vertellen over deze wereld, maar vooral om het te laten zien. Inschrijven voor deze dagen is niet nodig. Je kan dus gewoon langskomen!

Dit zijn de ecologiedagen tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour 2022. De activiteiten vinden plaats van 11.00 tot 17.00. Er zijn de hele dag ecologen aanwezig om te vertellen over de biodiversiteit en bijzonder materiaal over de Noordzeenatuur.

Locatie: Paviljoen Sport, Wassenaar
Op twaalf augustus zullen we in Wassenaar samen met Stichting Anemoon en Deltares met de speciale Groene Strand-app het strand op gaan om naar bijzondere natuurvondsten te speuren. Onze ecologen zullen daarna alles vertellen over deze vondsten.

De strandexcursies beginnen om 12.00, 13.30, 14.30 en 16.00.

Locatie: paviljoen Willy Zuid, Katwijk aan Zee
Ook in Katwijk aan Zee zullen we het strand op gaan om natuurvondsten te herkennen. Met een handige app kan je de rijke biodiversiteit van de Noordzee zo onderzoeken. Ook gaan we in de middag korren met NatuurNatuurlijk. Deze dag organiseren we met Naturalis, Natuurcentrum Katwijk en NatuurNatuurlijk.

De demo's beginnen om 12.00, 13.30, 14.30 en 16.00. 

Locatie: Beachclub Sunsea, Wijk aan Zee
In Wijk aan Zee gaan we op 14 augustus een bijzondere activiteit doen: korren! Deze activiteit organiseren we met Stichting Anemoon en NatuurNatuurlijk en is dé manier om te ontdekken welke zeedieren aan de Noordzeekust leven.

Korren kan alleen bij laagwater, en daarom zal de excursie plaatsvinden tussen 15.00 en 16.00. Je bent natuurlijk de hele dag welkom om van onze ecologen te leren over de Noordzeenatuur!

Locatie: Bodega, Zandvoort
Op 15 augustus bezoeken we Zandvoort. De laatste kans om deel te nemen aan een excursie. We gaan tijdens deze strandexcursies op zoek naar aangespoeld materiaal zoals schelpen. Dit doen we onder begeleiding van ecologen en met handig zoekkaarten.

Deze dag organiseren we met Naturalis en de activiteiten beginnen om 12.00, 13.30, 14.30 en 16.00.

De ecologiedagen organiseren we samen met Deltares, Stichting Anemoon, Denatuurnatuurlijk en Naturalis, en met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Wil je niet wachten en alvast een kijkje nemen, check dan onderstaande bijzondere filmpjes over de natuur in de Noordzee! Of neem vanachter je computer een Duik in de Noordzee.

Kijk hier voor een overzicht van alle etappes.