Wat zijn pellets?

Plastic pellets zijn kleine plastic korrels die als grondstof worden gebruikt door de plasticindustrie. De industrie smelt de korrels om tot een eindproduct. Zowel bij de productie van de grondstof als het transport en de verwerking vindt verlies plaats. Pellets worden ook wel nurdles genoemd of zeemeerminnentranen. Vogels zien de pellets aan voor visseneitjes en eindigen zo met een volle buik met plastic waardoor hun hongergevoel verdwijnt en kunnen uiteindelijk verhongeren. Onderzoek naar maaginhoud van noordse stormvogels toont aan dat pellets regelmatig in vogelmagen gevonden worden. 

Tijdens strandafvalmonitoringen en schoonmaakacties zoals de Beach Cleanup Tour worden er regelmatig pellets gevonden. Tijdens de eindetappe vorig jaar lagen er kilometerslang pellets op de vloedlijn van het strand. Het opruimen van deze pellets is zeer kostbaar en eigenlijk onmogelijk.

Stichting De Noordzee heeft een coalitie gevormd met 13 andere NGO’s, genaamd Plastic Pellet Loss Coalition, om lekkage van plastic pellets te voorkomen door politieke lobby voor strikter beleid en het aanspreken van de industrie op haar verantwoordelijkheid om maatregelen te nemen.