"Wij doen mee omdat..." - In gesprek met Renate de Backere

Datum: 26-06-2017

De komende weken gaan we in onze rubriek "Wij doen mee omdat..." in gesprek met partners en samenwerkingen van de Boskalis Beach Cleanup Tour. Vandaag zijn we in gesprek met Renate de Backere, coördinator publieksactiviteiten, contactpersoon vrijwilligers en werelderfgoed gids én trainer bij de Waddenvereniging. 

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Renate de Backere, vanwege de Waddenzee ben ik 12 jaar geleden naar het Noorden verhuisd. Inmiddels werk ik nu ruim 10 jaar voor de Waddenvereniging. Ik ben er contactpersoon voor de vrijwilligers en coördineer de publieksactiviteiten. Zo kom ik overal in het gebied op prachtige plekken en nog steeds verbaas ik me over zoveel moois.
Samen met mijn collega Lian werk ik aan ons werelderfgoed excursieprogramma, inclusief het trainen van de gidsen. Ik gids zelf ook; want je kunt niet vaak genoeg zelf in het slik staan. Ik mag graag mijn passie en verwondering over zo’n uitgestrekt en dynamisch gebied delen.
Naast mijn werk ben ik regelmatig op het wad te vinden; op een van de eilanden, in een roeisloep of een kajak.

Wat is jouw link met de Noordzee / plastic soup?

De Noordzee spoelt twee keer per dag de Waddenzee in. Niet alleen voedingsstoffen en sediment, ook afval komt zo het waddengebied binnen. Uiteraard vallen de Waddeneilanden ook binnen het waddengebied, met  hun prachtige Noordzee stranden. Daar tref je ook altijd afval; van ballonlintjes, plastic doppen tot autobanden en complete visnetten. Afval hoort niet in zee thuis, of waar dan ook in de natuur. En zeker niet in ons prachtige werelderfgoed Waddenzee. Dat levert alleen maar schade op. Tijdens diverse opruimacties hebben we al vogels gezien met ballonlintjes rond de nek en kleine plastic pellets in de maag. Dat is vreselijk om te zien.

Wat wil jouw organisatie graag bereiken?

De Waddenvereniging streeft naar goed beheer en behoud van de natuurlijke waarden van de Waddenzee. En we willen graag veel mensen betrekken bij dit werk en de schoonheid en kwetsbaarheid van het gebied tonen.
Daarom organiseren we zelf diverse schoonmaakacties zoals het WaddenWerkWeekend in september (dit jaar de tiende keer!) en promoten andere acties die ertoe bijdragen dat de stranden weer wat schoner worden. Zo proberen we een bijdrage te leveren aan de bewustwording en de publieke en politieke discussie over dit onderwerp.

Waarom doen jullie mee aan de Beach Cleanup?

De Beach Cleanup tour zit goed in elkaar en is nog gezellig ook. Dat was onze ervaring toen we twee jaar geleden een etappe meeliepen op Texel. Dus we zijn zeker weer van de partij dit jaar, nu zelfs met een eigen Werelderfgoed etappe. Op 8 augustus op Texel zullen we dan ook weer helpen opruimen maar ook vertellen over de bijzondere waarden van Werelderfgoed Waddenzee.

Waarom moeten zoveel mogelijk mensen meedoen aan de Beach Cleanup volgens jullie?

Hoe meer mensen meedoen aan opruimactiviteiten, hoe meer bewustzijn er zal komen over het zomaar lozen en achterlaten van afval. Het zijn misschien maar kleine beetjes in het grote plastic soep verhaal maar wel belangrijk. Dat zien en horen we zelf ook na opruimacties: veel deelnemers laten weten dat geen strandwandeling meer hetzelfde is. Ze nemen altijd wat afval mee!

 

Wil je meelopen met de Werelderfgoed etappe op dinsdag 8 augustus op Texel? Meld je direct aan >

Toolkit voor een schoon strand Acties zomer 2020 Geen Tour in 2020 NIEUWSBRIEF RESULTATEN 2019 Foto's BBCT2019

Samen voor een gezonde zee

Vind je de Beach Cleanup Tour ook belangrijk?
Ondersteun ons eenmalig met een kleine financiƫle bijdrage.
We kunnen je hulp goed gebruiken!

Draag nu bij!